Mleczan magnezu

Mleczan magnezu jest związkiem łatwo przyswajalnym przez organizm. Magnez jest podstawowym regulatorem cyklu komórkowego, m.in. warunkuje prawidłowe stężenie potasu w komórce. Odgrywa ważną rolę w procesie skurczu mięśni (także mięśnia sercowego), wpływa na pobudliwość nerwowo-mięśniową. Wraz z wapniem i fosforem uczestniczy w tworzeniu struktury kości. Stymuluje mechanizmy obronne organizmu, bierze udział w procesie krzepnięcia krwi, a także wywiera działanie uspokajające.

Wzór sumaryczny: Mg(C3H5O3)2*2H2O
Masa cząsteczkowa: 238,5
Postać: biały drobnokrystaliczny proszek

PARAMETR

JEDNOSTKA

WARTOŚĆ

Rozpuszczalność

Rozpuszcza się w wodzie. Praktycznie nierozpuszczalny w etanolu.

Tożsamość

 

stwierdzona

pH 5% roztworu

 

6,5÷8,5

Chlorki (Cl-), nie więcej niż

%

0,02

Siarczany (SO42-), nie więcej niż

%

0,04

Żelazo (Fe3+), nie więcej niż

%

0,005

Metale ciężkie (Pb2+), nie więcej niż

%

0,002

Strata po suszeniu (125°C)

%

14,0÷17,0

Zawartość L-mleczanu magnezu

%

98,0÷102,0

Zawartość magnezu % 10,0÷10,5







Pobierz w formie pliku PDF